Waarom worden er zoveel “trackers” gevonden in Statuscontrole? Moet ik me zorgen maken?

Dat komt door de manier waarop Statuscontrole “trackers” indeelt. Als Statuscontrole nieuw voor u is, maar u bekend bent met oudere versies van CCleaner voor Windows, kan het aantal trackers een stuk hoger lijken dan u gewend bent. Dat komt door de manier waarop Statuscontrole de gegevens indeelt waarmee uw onlineactiviteiten worden getraceerd. In het gedeelte Wat ziet Statuscontrole als een tracker? wordt dit nader uitgelegd.

Wat ziet Statuscontrole als een tracker?

Websites maken gebruik van cookies (een bekender voorbeeld van een tracker) om uw onlineactiviteiten te traceren. Daarnaast worden echter ook uw Geschiedenis en Tijdelijke internetbestanden als trackers beschouwd. De reden hiervoor is dat iemand met toegang tot uw computer dit type bestanden zou kunnen gebruiken om te zien welke websites en webpagina’s u bezoekt. Om privacyredenen is het dus nuttig ook deze gegevens te verwijderen.

Hoe bepaalt u welke trackers moeten worden opgeschoond met Statuscontrole?

Wanneer u uw pc met Staatscontrole analyseert en bij het scherm Uw pc voelt zich niet zo lekker komt, kunt u door te klikken op het pictogram Privacy het scherm weergeven dat u op de schermafbeelding hieronder ziet.

Als u niet wilt dat Statuscontrole een bepaalde tracker wist, klikt u op het blauwe selectievakje naast die tracker om het uit te schakelen.

Moet u zich zorgen maken als er veel trackers worden gevonden?

Kort gezegd: nee. De volgende keer dat u internet gebruikt, komen daar waarschijnlijk meer trackers bij, afhankelijk van de webbrowser die u gebruikt en de gebruikte privacyinstellingen.

Aan het gebruik van trackers kleven twee grote bezwaren: de impact op uw onlineprivacy en de ruimte die ze innemen op de harde schijf. Het is hoe dan ook een goed idee om ze eenmaal per week te verwijderen met CCleaner, zeker wanneer u gegevensgevoelige taken hebt uitgevoerd als onlinebankieren.