Is Prestaties optimaliseren getest en geschikt gebleken voor gebruik?

Jazeker! Prestaties optimaliseren is een gloednieuwe, geoctrooieerde technologie voor Windows-pc’s die een groot aantal unieke voordelen voor de prestaties biedt. Er is sprake van een heuse wereldprimeur en daarom hebben wij deze functie extra grondig aan de tand gevoeld.

Hoe hebben wij Prestaties optimaliseren getest?

Voor het testen van Prestaties optimaliseren hebben we drie computers met verschillende specificaties gereedgemaakt. De tests voldoen aan de door Microsoft en andere organisaties opgestelde industrienormen. De gebruikte computerspecificaties zijn gebaseerd op een doorsneedesktop-pc uit 2019, een doorsneelaptop uit 2021 en op wat in 2024 een doorsneelaptop zou kunnen zijn. Het ging er bij de tests om na te gaan of en in hoeverre onze nieuwe functie op oude, nieuwe en toekomstige pc’s een daadwerkelijke, meetbare verbetering zou opleveren. Daarbij was het van groot belang de tests op verschillende pc-configuraties uit te voeren. Zo lazen we in ons Digital Crap Index-rapport uit 2020 dat ruim 50% van de gebruikers van CCleaner nog steeds gebruikmaakt van oudere hardeschijfstations (HDD).

Voor de tests hebben we gebruikgemaakt van gespecialiseerde hulpprogramma’s als Microsoft Performance Analyzer en PCMark. Deze maken het mogelijk de impact van software te meten vóór en na het gebruik ervan op een pc.

Opmerking: Beschikt u over Windows 10, dan kunt u nagaan wat uw precieze pc-specificaties zijn. Klik hiervoor op het Windows-pictogram, ga naar Instellingen en typ “Info”. Hebt u een andere versie dan Windows 10, ga dan voor hulp naar de ondersteuningspagina’s van Microsoft.

Welke pc-hardwarespecificaties hebben wij getest?

Computer A:
Gemiddelde pc-specificaties voor 2019: Intel 4-core CPU uit 2014, 8 GB RAM, 500 GB HDD

Laptop B:
Gemiddelde laptopspecificaties voor 2021: Intel 4-core/6-core Low-Power CPU, 8-16 GB RAM, Intel Xe Graphics, 256 GB SSD

Laptop C:
Toekomstige laptop voor 2024: Core i9 11900HK, 32 GB RAM, 2 TB NVME SSD, GeForce 3080

Opmerking: Nieuwere laptops en pc’s blijven doorgaans langer goed presteren dan oudere modellen. Bij Laptop B en Laptop C waren de resultaten dan ook minder indrukwekkend dan bij Computer A. In 2022 gebruiken de meeste consumenten echter nog steeds oudere hardware als Computer A.

Op welke pc-prestatieverbeteringen hebben wij getest?

Bij het testen van de impact van Prestaties optimaliseren lag het accent op de volgende gebieden:

1. Opstarttijden
  2. Algeheel prestatieniveau
  3. Bestandsoverdrachtsnelheid
  4. Browsesnelheid
  5. Framerate (fps) tijdens gamen
  6. Vertraging bij gamen (ook wel “ping” genoemd)
  7. Batterijduur laptop
  8. Energieverbruik

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de opstarttijden?

Op Computer A werd de opstarttijd met 72% verkort (ten opzichte van vóór het gebruik van Prestaties optimaliseren), op Laptop C was dit 43% en op Laptop B 40%.

Hebt u een pc met een harde schijf (HDD) die 3 jaar of ouder is, dan zult u vermoedelijk merken dat het opstarten sneller verloopt wanneer u Prestaties optimaliseren uitvoert. Bent u in het bezit van een laptop met een nieuwer SSD-schijfstation (Solid-State Drive), dan valt het verschil waarschijnlijk niet of nauwelijks op.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op het algehele prestatieniveau?

Op Computer A gingen de algehele prestaties er met 34% op vooruit, op Laptop B en Laptop C was dit 2%.

Hebt u dus een pc hebt met een harde schijf (HDD) die 3 jaar of ouder is, dan zult u vermoedelijk merken dat uw pc een stuk sneller reageert wanneer u Prestaties optimaliseren gebruikt. Bent u in het bezit van een laptop met een nieuwer SSD-schijfstation (Solid-State Drive), dan springen de verschillen waarschijnlijk minder in het oog.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de bestandsoverdrachtsnelheid?

Op Computer A werd de bestandsoverdrachtsnelheid met 48% verbeterd, op Laptop B was dit 3,5% en op Laptop C was er geen sprake van een merkbare verbetering.

Hebt u dus een pc met een harde schijf (HDD) die 3 jaar of ouder is, dan zult u vermoedelijk merken dat bestanden sneller worden gekopieerd wanneer u Prestaties optimaliseren gebruikt. Bent u in het bezit van een laptop met een nieuwer SSD-schijfstation (Solid-State Drive), dan springen de verschillen waarschijnlijk minder in het oog.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de browsesnelheid?

Op Computer A ging de browsesnelheid er met 4% op vooruit, op Laptop B was dit 1,7% en op Laptop C was er geen sprake van een merkbaar verschil.

Het kan zijn dat u op uw computer een lichte versnelling bespeurt bij het openen en gebruiken van een webbrowser.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de framerate tijdens het gamen?

Op Computer A nam de framerate toe met 11%, op Laptop B en Laptop C was er geen sprake van een merkbare verbetering.

Hebt u een pc met een harde schijf (HDD) die 3 jaar of ouder is, dan zult u tijdens het gamen vermoedelijk minder problemen met de framerate ervaren nadat u Prestaties optimaliseren hebt uitgevoerd. Bent u in het bezit van een laptop met een nieuwer SSD-schijfstation (Solid-State Drive), dan zult u vermoedelijk geen verschil merken in de framerate.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de ping-snelheid tijdens het gamen op de pc?

Op Laptop B was sprake van een 19% lagere ping, op Laptop C was dit 12%.

Computer A liet een ping-verlaging zien van 6,2%.

Nadat u Prestaties optimaliseren hebt gebruikt, merkt u tijdens het gamen waarschijnlijk minder vertraging. Het maakt daarbij niet zoveel uit of u een oude of een nieuwe pc (of laptop) gebruikt.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op de batterijduur?

Op Laptop C werd de batterijduur met 30% verlengd, op Laptop B nam de batterijduur met 5,6% toe.

Als u een nieuwe of hoogwaardige laptop hebt, zult u waarschijnlijk de grootste algehele toename van de batterijduur opmerken.

Wat was de invloed van Prestaties optimaliseren op het energieverbruik?

Op Computer A werd 30% minder energie verbruikt, op Laptop C was dit 24% en op Laptop B bedroeg de besparing 19%.

Hebt u een oude of een hoogwaardige pc, dan kan het zijn dat de gebruikskosten van uw pc (op langere termijn) dalen wanneer u Prestaties uitvoeren gebruikt.

Wij hebben ook het algehele prestatieniveau van CCleaner getest. Bekijk ons PassMark-rapport voor meer informatie.