Hoe beheer ik browserplug-ins?

Op deze pagina wordt uitgelegd wat browserplug-ins zijn en hoe u ze kunt inschakelen, uitschakelen of verwijderen. Als u bekend bent met browserplug-ins en alleen de relevante instructies voor CCleaner wilt lezen, gaat u naar Plug-ins die automatisch worden gestart beheren elders op deze pagina.

Wat zijn browserplug-ins?

Browserplug-ins zijn optionele extra’s of “extensies” in uw browser die functionaliteit toevoegen. Deze bevinden zich normaal gesproken op de werkbalk bovenaan in de webbrowser.

Waarom zou u browserplug-ins willen beheren?

Plug-ins kunnen handig zijn, maar als er teveel in de webbrowser staan die u niet nodig hebt of gebruikt kan dat hinderlijk zijn. De webbrowser kan er langzamer van worden en dat geldt met name voor plug-ins die automatisch worden gestart.

Veel plug-ins hebben toegang tot alles wat u online doet, leggen wachtwoorden vast of houden bij welke websites u bezoekt. Uw privacy kan hierdoor in gevaar komen. Het is dan ook raadzaam de werkbalken van uw webbrowsers aan kant te houden.

Met CCleaner voor Windows hebt u de mogelijkheid om plug-ins uit te schakelen of te verwijderen.

Hier volgen twee voorbeelden die het verschil laten zien tussen een overvolle en een opgeruimde werkbalk in een webbrowser.

Voorbeeld van een overvolle werkbalk met te veel browserplug-ins:

Werkbalk waarop meerdere plug-ins zichtbaar zijn, waardoor deze er rommelig uitziet.

Voorbeeld van een opgeruimde werkbalk:

Werkbalk waarop geen plug-ins zichtbaar zijn, waardoor deze er overzichtelijk uitziet.

Plug-ins die automatisch worden gestart beheren

Op de schermafbeelding hieronder ziet u het gedeelte Extra > Browserplug-ins van CCleaner.

CCleaner Professional, Extra, venster Browserplug-ins

Browserplug-ins beheren:

1. Klik op het pictogram Extra aan de linkerkant en vervolgens op Browserplug-ins.
  2. Er verschijnt een lijst met alle items die automatisch worden gestart in elke browser. De browsers zijn verdeeld over tabbladen (Internet Explorer, Firefox en Google Chrome). Voor uitgeschakelde items staat Nee in de kolom Ingeschakeld.
  3. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Selecteer de vermelding en klik op de knop Uitschakelen om te voorkomen dat een plug-in automatisch wordt gestart.
    • Selecteer de vermelding en klik op de knop Verwijderen om een plug-in te verwijderen.

Opmerking: Hiermee wordt alleen het extensiebestand verwijderd. Als u grondiger te werk wilt gaan, kunt u het programma verwijderen waarmee de extensie is geïnstalleerd.

Waarom worden sommige plug-ins meerdere keren getoond?

Dit duidt erop dat er meerdere bestanden aan de plug-in zijn gekoppeld. Dat komt vaker voor.

Klik op de knop Uitschakelen voor elk bestand dat aan een bepaalde plug-in is gekoppeld (voor het beste resultaat).

Als u bijvoorbeeld beide bestanden van Lync Click to Call uitschakelt (zie de schermafbeelding hieronder), wordt de plug-in Lync Click to Call op de schermafbeelding niet geladen.

CCleaner Professional, Extra, venster Browserplug-ins waarin één plug-in twee keer wordt weergegeven

Voor welke plug-ins kunt u voorkomen dat ze automatisch worden gestart?

Voordat u een plug-in uitschakelt, moet u weten wat deze doet. Soms is er een goede reden om deze automatisch te starten. Normaal gezien kunt u plug-ins of extensies die u zelf hebt toegevoegd veilig verwijderen.

In geval van twijfel kunt u met Google (of een andere zoekmachine) onderzoek doen voordat u een bepaalde plug-in op uw computer uitschakelt.